Scroll Top
testimonials_voukalis

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΟΥΚΑΛΗΣ (1952-2022)

Ο Αντώνης Βουκάλης συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από τη Φοιτητική Ένωση Κρητών, πήρε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και, ως φοιτητής της Ιατρικής, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο ιατρείο που στήθηκε τις μέρες της κατάληψης.

Αργότερα, ως γιατρός του ΕΣΥ και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, ήταν ένας από εκείνους που οραματίστηκαν και πάλεψαν για ένα δημόσιο σύστημα υγείας, τασσόμενος πάντα στο πλευρό όσων τον είχαν ανάγκη. Και ως ενεργός πολίτης δεν έπαυε να αγωνίζεται για μια κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς. Με συνεχή παρουσία στα κινήματα της πόλης των Χανίων, ενάντια στις βάσεις και για την αλληλεγγύη στους μετανάστες.

Γεννήθηκε στην Κάνδανο, μεγάλωσε στα Χανιά και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς (9.11.2022), σε κείμενο με τίτλο «Ένας ξεχωριστός άνθρωπος»:

«Στη Μεταπολίτευση ο Αντώνης Βουκάλης εντάχθηκε στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στην ΠΠΣΠ και στο ΚΚΕ (μ-λ), και τον θυμόμαστε στα γραφεία της Προλεταριακής Σημαίας να είναι ακούραστος και πάντα χαμογελαστός. Σαν τώρα δα να μας ανοίγει την πόρτα…

»Ήταν μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και συμμετείχε σε αποστολές, γιατί δεν καταλάβαινε από χρώμα, θρησκείες και εθνικότητες, παρά μόνο από απελπισμένα πρόσωπα, γιατί σαν πολίτης είχε φλογερή πίστη στον ελεύθερο και ασφαλή άνθρωπο».

Ένας από τους πρωτεργάτες της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του νομού Χανίων, ο Αντώνης Βουκάλης ήταν πολύ αγαπητός στην τοπική κοινωνία, όπως φαίνεται από όσα, με συγκίνηση και βαθιά εκτίμηση, έγραψε γι’ αυτόν ο Βασίλης Πετρουλάκης, τ. Συντονιστής Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου Χανίων:

«Ποιος να πιστέψει πως αυτή η θορυβώδης, επιβλητική παρουσία, το πονηρό γέλιο κάτω από το μουστάκι, η καλά κρυμμένη γλύκα πίσω από την προσποιητή τραχύτητα, η ζεστή αγκαλιά, η καθαρή ματιά, πώς να πιστέψει κανείς ότι πέταξαν στα άστρα; Η χανιώτικη κοινωνία, το Νοσοκομείο, η Αριστερά, οι μετανάστες του νησιού, οι ασθενείς του, οι φτωχοδιάβολοι της πόλης μας θρηνούν σήμερα έναν ακριβό αγαπημένο φίλο και συνοδοιπόρο. […]

»Σαν ορθοπεδικός γιατρός στο Νοσοκομείο Χανίων και στην κοινωνία, υπηρέτησε με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια τους ανήμπορους και πονεμένους, και η ανακούφισή τους ήταν η μόνη έγνοια του. Στα κινήματα της πόλης ήταν συνεχώς παρών. Η αυτονόητη αλληλεγγύη προς όσους είχαν ανάγκη, η δυσεύρετη υποστήριξη των ανθρώπων που ήρθαν από μακριά απροστάτευτοι και ενδεείς στην χώρα μας. Δεν καταλάβαινε ούτε από χρώμα ούτε από θρησκεία ούτε από εθνικότητα παρά μόνο από απελπισμένα πρόσωπα. Σαν πολίτης του κόσμου είχε φλογερή πίστη στον ελεύθερο και ασφαλή άνθρωπο. Για αυτόν, το “γιατρός” δε σημαίνει ξεκομμένος από την κοινωνία. Ήταν, όπως συνήθιζε ο ίδιος να λέει, συνδικαλιστής στο χώρο της υγείας και κοινωνικός εργάτης όσον αφορά τα προβλήματα που αφορούν την κοινωνία του 1/2 που ζούμε σήμερα…».

Σε ένα βίντεο, διάρκειας περίπου 3,5 λεπτών, γυρισμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Χανίων για τη 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε τον Αντώνη Βουκάλη να μιλά για το πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, για τους νεκρούς και τους τραυματίες («είδα δύο που δεν είχαν σφυγμό») και να εξηγεί ότι «έχει ένα νόημα να δίνουμε τον αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη».

Πηγές:

https://www.haniotika-nea.gr/efyge-apo-ti-zoi-o-giatros…/ 

https://edromos.gr/antonis-voykalis-enas-xechoristos…/

Βίντεο και φωτογραφίες από εκδήλωση που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο Άνθρωπος» στη μνήμη του Αντώνη Βουκάλη, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Χανίων. Συμμετείχε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ νομού Χανίων κι ο σύλλογος εργαζομένων του δημόσιου νοσοκομείου Χανίων.