Scroll Top
tzortzis

ΤΖΩΡΤΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (1947-2023)

Λίγες εβδομάδες πριν από την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 9 Οκτωβρίου 2023, πέθανε στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, όπου βρισκόταν για λίγες μέρες, ένας αγωνιστής του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και αργότερα δημοσιογράφος, δημοσιολόγος, αναλυτής διεθνών εξελίξεων Γιάννης Τζώρτζης. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε υπογράψει το κείμενο της «Ταυτότητας» της «Πρωτοβουλίας 50 χρόνια Πολυτεχνείο».

Γεννήθηκε στη Ραβενή Θεσπρωτίας το 1947. Το 1962 ήρθε στην Αθήνα όπου δούλευε φοιτώντας παράλληλα στο νυχτερινό λύκειο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Στη διάρκεια της χούντας συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και ήταν εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής. Φυλακίστηκε και καταδικάστηκε γι’ αυτό από Έκτακτο Στρατοδικείο, απελευθερώθηκε, μαζί με όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, στις 23 Ιουλίου, με την πτώση της χούντας.

Υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στη σύνταξη της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη του 1974. Το 1975 μετανάστευσε στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, όπου ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Η διδακτορική διατριβή του είχε θέμα «Το πέρασμα της Ελλάδας από τη δικτατορία στον κοινοβουλευτισμό».

Από το 1978 εργάστηκε για περίπου τέσσερα χρόνια στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle. Από το 1983, όταν επέστρεψε πλέον στην Αθήνα, άρχισε να εργάζεται στην ΕΡΤ, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε στις εφημερίδες Τα Νέα και Ελευθεροτυπία. Διετέλεσε σύμβουλος Τύπου στις πρεσβείες της Βιέννης, της Βουδαπέστης, του Ζάγκρεμπ, του Σεράγεβου και της Μόσχας. Ήταν μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και είχε τιμηθεί με το Παράσημο του Μεγάλου Αργυρού Σταυρού της Δημοκρατίας της Αυστρίας.

Έγραψε και εξέδωσε πολλά επιστημονικά έργα διεθνούς πολιτικής όπως: Μεσευρώπη, στη σκιά των μύθων της, Η Ελληνική Δημοκρατία και η Χούντα, Αυστροβαλκάνια – Από την Κατάρα του Σεράγεβου στη Θύελλα του Κοσόβου, λογοτεχνικά δοκίμια στο περιοδικό (δε)κατα, αλλά και ποιητικά έργα, όπως τα Εκπρόθεσμα, Το κέρασμα του απογεύματος κ.ά.

Ο Γιάννης Τζώρτζης είχε δυο παιδιά, τον Λευτέρη και την Ιωάννα, που απέκτησε με τη συμφοιτήτριά του Κωνσταντίνα Μπίσια. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, δύο μέρες μετά τον θάνατό του: «Ο Ιωάννης Τζώρτζης διακρίθηκε για την φιλομάθεια, το πείσμα και τις ικανότητές του, χαρακτηριστικά που τον έκαναν πολύ γρήγορα να εξελιχθεί επαγγελματικά και να εδραιωθεί στο χώρο με τις γνώσεις και τον επαγγελματισμό του».

Γράφει γι’ αυτόν στην Εφημερίδα των Συντακτών (17.11.2023) ο Θεόδωρος Γεωργίου, καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Μια όμορφη παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής Το κέρασμα του απογεύματος