Scroll Top

Επικαιρότητα

Σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό οργανώνονται ή έχουν οργανωθεί πολλές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της εξέγερσης. Συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφιών, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές, μουσικές βραδιές με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ιστορικοί περίπατοι και, κυρίως, προετοιμασίες για τη μεγάλη πορεία στις 17 Νοέμβρη από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία, καθώς και πορείες που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές ελληνικές πόλεις. Επίσης έχουν δει το φως ενδιαφέροντα αφιερώματα σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και βίντεο σχετικά με την εξέγερση. Πολλοί φορείς και συλλογικότητες (φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζόμενων, πολιτικές οργανώσεις, κ.ά.) υπογραμμίζουν την ανάγκη η φετινή πορεία να εκφράσει, μεταξύ άλλων, και τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας και την επιτακτική ανάγκη για εκεχειρία και εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΟΗΕ για επίλυση του Παλαιστινιακού ώστε να τερματιστεί ο φόρος του αίματος και του ξεριζωμού. Στο «Ημερολόγιο» που ακολουθεί προσπαθήσαμε να περιλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για ό,τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Ήδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά πάρα πολλές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο, τις οποίες όμως δεν προλάβαμε να τις καλύψουμε καθώς η ιστοσελίδα μας δεν είχε ακόμα βγει στον διαδικτυακό «αέρα». Περιοριζόμαστε να επισημάνουμε ότι στις εκδηλώσεις αυτές ήταν ισχυρό το ενδιαφέρον, καθώς και μαζική, συγκινητική η παρουσία νέων ανθρώπων. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί στη στροφή του 20ού προς τον 21ο αιώνα ενώ ακόμα και οι γονείς τους ήταν παιδιά τον Νοέμβρη του 1973.

Εκδηλώσεις

Clear Filters

Για πρώτη φορά η επέτειος αποτέλεσε αφορμή για μια θεατρική παράσταση: το “Όλη νύχτα εδώ” της ομάδας RMS MATAROA στο Θέατρο Τέχνης.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία τιμώντας την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Εξέγερση του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια μετά: το γεγονός και οι συνέχειές του. Νέες προσεγγίσεις» τη Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 15:00, στην αίθουσα της Γερουσίας, στη Βουλή των Ελλήνων.

Για την 50ή επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, σήμερα Δευτέρα 4/12, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 7:00 πραγματοποιείται συναυλία-αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, οργανωμένη από την Τομεακή Επιτροπή Πειραιά (ΤΕ) του ΚΚΕ.

Στη συναυλία που οργανώνει την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 7:00, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ στη Λαμία, στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης, συμμετέχουν οι Μαρία Φαραντούρη, ο Βασιλης Σκουλάς, ο Δημήτρης Τσακνής, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο Κρήτης, που οργανώνει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 Ημερίδα Μνήμης με τίτλο «Πολυτεχνείο: 50 χρόνια μετά» στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου.

«Μαρτυρία από το ματωμένο φοιτητικό κίνημα» τιτλοφορείται το βιβλίο του Λουκά Αποστολίδη που διανέμεται μαζί με το σαββατιάτικο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Πολλά αφιερώματα και άρθρα για το Πολυτεχνείο ήρθαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο φως. Ανάμεσά τους και το πολυσέλιδο ένθετο αφιέρωμα της εφημερίδας «Αυγής», που μοιράστηκε μαζί με το φύλλο της προηγούμενης εβδομάδας.

Σχετικά μικρή προσοχή δόθηκε από τα ΜΜΕ στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 16.11.2023 με τίτλο «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Ένα σημαντικό κείμενο των πανεπιστημιακών δασκάλων του ΕΜΠ που δεν περιορίζεται σε μια υμνογραφία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά μιλά και για «τα όνειρα των πολλών για ένα μέλλον συλλογικής ευημερίας, δικαιοσύνης, ειρήνης και αλληλεγγύης.

Οκτώ ομιλητές, αγωνιστές του Πολυτεχνείου, μιλούν στην εκδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων Αθήνας και συνομιλούν με τη νέα γενιά, σε μια περίοδο που η συλλογική μνήμη βάλλεται από όλες τις πλευρές… Μιλούν για μια εξέγερση «που συνεχίζει να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα!»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προβολή του ντοκιμαντέρ Εμείς, όχι εγώ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου, ενός ντοκιμαντέρ για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μια παραγωγή του Δήμου Χαλανδρίου και της ΕΡΤ.

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου διοργανώνει στον Βόλο ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Τομέας Ιστορίας Νεωτέρων Χρόνων & το Π.Μ.Σ. «Νεότερος και σύγχρονος κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν στον κύκλο εκδηλώσεων «Νοέμβρης 1973 – Νοέμβρης 2023, 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 16, 22 και 29 Νοεμβρίου 2023 στα Ιωάννινα.

Στη συγκέντρωση και πορεία για την εξέγερση του Νοέμβρη 1973, την Παρασκευή 17/11/2023, θα διοργανωθούν δύο μουσικές εκδηλώσεις από τον ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974)

Για τη δικτατορία και τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (1967-1974). 23-24 Oκτωβρίου 2023, Κτίριο Φιλοσοφικής Σχολής, αιθ. 829

«Στ΄ όνομα της ελευθερίας». Το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα, 50 χρόνια μετά.
Μια έκθεση ιστορικών τεκμηρίων στη Νομική Σχολή της Αθήνας

Η Μονάδα Μελέτης της Ιστορικής Κουλτούρας (Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο) διοργανώνει επιστηµονικό συνέδριο µε θέµα: Το Πολυτεχνείο ως δημόσια ιστορία: Οι αποτυπώσεις, οι αναγνώσεις, οι αναπαραστάσεις (1974-2023)

Παρουσιάσεις Βιβλίων

Clear Filters

Την εκδήλωση οργανώνουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Το βιβλίο του Γιώργου Ν. Οικονόμου που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νησίδες, με τον τίτλο: Πολυτεχνείο 1973 – Η απαρχή του αυτόνομου κινήματος.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Καστανιώτη, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Παυλάκη με τίτλο «Περασμένα Παραμύθια».

Οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Η εξέγερση του Πολυτεχνείου – Μια ξεχασμένη κατάθεση” του Σταύρου Λυγερού

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών και οι εκδόσεις Θεμέλιο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Το Πολυτεχνείο έξω από το Πολυτεχνείο” του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη

Το Πολυτεχνείο είναι ο άξονας του νέου βιβλιου του Δ. Παπαχρήστου που παρουσι ζεται από τις εκδόσεις Τόπος στις 9 Νοεμβρίου 2023

Άρθρα & Podcast

Clear Filters

To mark the fiftieth anniversary of the Athens Polytechneio uprising in November 1973, the Hellenic Observatory commemorates this historic occasion with a panel discussion with some of those who were there and others who can help us to understand its significance.

Το τελευταίο βιβλίο για τα 50 χρόνια από την εξέγερση, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου μαζί με την «Εφημερίδα των Συντακτών» ● Το βιβλίο εξετάζει το πώς συμπεριφέρθηκαν οι επιφανέστεροι εκπρόσωποι της ΕΡΕ στο εξωτερικό, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γκλίξμπουργκ, αλλά και τα στελέχη της Δεξιάς που βρίσκονταν στην Ελλάδα (Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος Τσάτσος).

Οι πρωταγωνιστές των γεγονότων περιγράφουν την εξέγερση που συγκλόνισε την Ελλάδα ώρα με την ώρα, λεπτό προς λεπτό