Scroll Top
manos-tzanettis-b

ΜΑΝΟΣ ΤΖΑΝΕΤΗΣ (1949-2022)

Φοιτητής στη Σχολή Μηχανολόγων του ΕΜΠ, συμμετείχε  στο φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα. Στις 14 του Φλεβάρη 1973 έγινε η πρώτη κατάληψη του Πολυτεχνείου και η αστυνομία εισέβαλε και συνέλαβε έντεκα φοιτητές, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Σταμέλος και ο Μάνος Τζανεττής, δύο ξεχωριστές μορφές του κινήματος, που «έφυγαν». Ήταν η πρώτη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στη δικτατορία. Οι συλληφθέντες φοιτητές καταδικάστηκαν  σε 11 μήνες με αναστολή και αμέσως μετά στρατεύτηκαν. Για τη δίκη των «11» γράφει ο Δημήτρης Ψαρράς στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Ο Μάνος, οι 11, οι χιλιάδες».

Φλεβάρης 1973. Η δίκη των 11. Ο Μάνος Τζανεττής, όρθιος πίσω. Μπροστά δύο συγκατηγορούμενοί του, ο Μάκης Μπαλαούρας και ο Κυριάκος Σταμέλος.

 

Και ο Ολύμπιος Δαφέρμος γράφει: «Πιάστηκε τον Φλεβάρη του 1973 με την εισβολή των αστυνομικών στο Πολυτεχνείο που είχε πάρει φωτιά, αφού ήρθε σε αντιπαράθεση σώμα με σώμα με τουλάχιστον δύο αστυνομικούς, τους οποίους και εξουδετέρωσε. Κακοποιήθηκε και δικάστηκε δίχως να σκύψει το κεφάλι. Στρατεύτηκε αμέσως μετά τη δίκη. Βρεθήκαμε μαζί στο στρατόπεδο της Τρίπολης. Μου έκανε εντύπωση η ψυχραιμία του. Η λεβέντικη στάση του. Σαν έμπειρος στην αντίσταση, ποτέ δεν αιφνιδιαζόταν από τη βάρβαρη συμπεριφορά της χούντας».

Στη Μεταπολίτευση ο Μάνος Τζανετής έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ιmperial College στο Λονδίνο και με τον ερχομό του στην Ελλάδα ανέλαβε στον ΟΤΕ τομέα υψηλής τεχνολογίας. Οι συνάδελφοί του έχουν να λένε για τη σεμνότητα, τις γνώσεις του, τη συνέπειά του, τη συναδελφικότητά του, την εργατικότητα και ευγένειά του. 

«Παλικαριά, ντομπροσύνη, καλοσύνη». Με αυτές τις τρεις λέξεις θα περιέγραφε κανείς τον Μάνο Τζανεττή, γράφει ο Νίκος Χριστοδουλάκης, που αποχαιρετώντας τον φίλο του δεν αναφέρθηκε μόνο στον αγωνιστή της περιόδου της δικτατορίας, αλλά και στην επαγγελματική σταδιοδρομία του.

«Επιστρέφοντας πίσω στην Ελλάδα, ο Μάνος αναλαμβάνει θέση επισκέπτη καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πατρών και λίγο αργότερα προσλαμβάνεται ως στέλεχος στη Διεύθυνση Έρευνας του ΟΤΕ, όπου και τελικά σταδιοδρομεί ως μηχανικός τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών συστημάτων. Ήταν από τους πρώτους που σχεδίασε τις υποδομές και προώθησε τη χρήση του ευρυζωνικού ίντερνετ στη χώρα μας.

»Όπως θυμάται ο Βασίλης Μάγκλαρης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Μάνος Τζανεττής, με δικές του πατέντες και δουλεύοντας ο ίδιος στην ταράτσα του κτιρίου ΟΤΕ στην 3ης Σεπτεμβρίου, κατάφερε να συνδέσει το δίκτυο δεδομένων του Πολυτεχνείου με το δορυφορικό κανάλι 2 Mbps της Ολλανδίας, ένα από τα πιο ανεπτυγμένα ακαδημαϊκά δίκτυα της Ευρώπης. Βασιζόμενος σε αυτήν ακριβώς τη σύνδεση του ΟΤΕ, ο Μάγκλαρης υπέβαλε το 1994 πρόταση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και έτσι δημιουργήθηκε το ΕΔΕΤ, συνδέοντας για πρώτη φορά ιντερνετικά όλα τα ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα της χώρας. Σε αυτές ακριβώς τις υποδομές στηρίζονται οι εφαρμογές που αναπτύσσει σήμερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Από το πρόγραμμα εμβολιασμών έως τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, κάπου είχε βάλει το χέρι του και ο Τζανεττής, αν και ποτέ δεν το διεκδίκησε όπως και τόσα άλλα».

Βλ. επίσης: «Ήταν ατρομητος» του Μάκη Μπαλαούρα στην Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς και «Μνήμη Μάνου Τζανεττή» του Ολύμπιου Δαφέρμου  στην ιδια εφημερίδα: