Scroll Top
testimonials_lagoudakis

ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ (1939-1974)

Μια από τις πιο ευγενικές μορφές του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος ήταν ο ιεροδιάκονος Τιμόθεος (κατά κόσμον Αριστείδης) Λαγουδάκης, που έχασε τη ζωή του στις 25 Μαΐου του 1974, όταν μαζί με τον επίσης αντιστασιακό και φίλο του ιερέα Παντελεήμονα Κατσούλη επέστρεφαν οδικώς στην Αθήνα από την Κόρινθο. Σκοτώθηκαν και οι δύο σε ένα «περίεργο τροχαίο δυστύχημα» που πολλοί τότε θεώρησαν ότι ήταν δολοφονία και όχι τυχαίο γεγονός. 

Γεννήθηκε το 1939 στο Καβούσι Ρεθύμνης. Τριτοετής φοιτητής της Θεολογικής Σχολής, βαθιά πολιτικοποιημένος, έχοντας ενεργή συμμετοχή στο φοιτητικό κίνημα, ο Τιμόθεος θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές του συλλόγου της σχολής του τον Νοέμβριο του 1972. Ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παρωδίας εκλογών: ενώ τον ψήφισαν 43 φοιτητές, στην καταμέτρηση βρέθηκαν μόνο 28 ψήφοι! Με τόλμη ο Τιμόθεος αποκάλυψε και κατήγγειλε στο Σύλλογο των Καθηγητών της σχολής του, αλλά και δημόσια στον τύπο (Το Βήμα, 28-11-1972»), με αδιάσειστα στοιχεία, την εκτεταμένη νοθεία των οργάνων της Χούντας στις φοιτητικές εκλογές. 

Η πύρινη ομιλία του Τιμόθεου Λαγουδάκη στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή τη νοθεία της Χούντας στις φοιτητικές εκλογές, παίρνει χαρακτήρα μαζικής αντιδικτατορικής συγκέντρωσης. Ο Τιμόθεος συμπαραστάθηκε ηθικά και υλικά στους εξεγερμένους φοιτητές της Νομικής τον Φλεβάρη του 1973 μαζί με τον π. Γεώργιο Πυρουνάκη και τον τότε επίσκοπο Αναστάσιο Γιαννουλάτο (σήμερα Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας). 

Στους φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στη Νομική Σχολή ο Τιμόθεος Λαγουδάκης σε ομιλία του, εκτός των άλλων, καταδίκασε κάθε βίαιη αντιμετώπιση του φοιτητικού κινήματος, και έκανε έκκληση στην επίσημη Εκκλησία να πάρει θέση στο φοιτητικό κίνημα. Στην εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Τιμόθεος Λαγουδάκης πήγαινε στους φοιτητές διάφορα κείμενα, τα οποία διάβαζε η τότε φοιτήτρια Μαρία Δαμανάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό, και μετέφερε κάτω από το ράσο του τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στους έγκλειστους φοιτητές. 

Ο Τιμόθεος Λαγουδάκης συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ από τους Χατζηζήση και Θεοφιλογιαννάκο και τους διαλόγους που είχε μαζί τους τους υπαγόρευε στον φίλο και συναγωνιστή του π. Βασίλειο Βολουδάκη, προϊστάμενο σήμερα του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Πευκακίων, που γνώριζε δακτυλογράφηση, και κατόπιν ο Τιμόθεος έδινε τις δακτυλογραφημένες σελίδες στους δημοσιογράφους για να γνωστοποιηθούν από τους δημοκρατικούς ελεύθερους ραδιοσταθμούς του εξωτερικού (BBC και Ντόιτσε Βέλε).

Παιδί μιας φτωχής οικογένειας, ο πατέρας του τον έταξε σε ηλικία 10 ετών στο μοναστήρι του Αρκαδίου για λόγους υγείας. Από τότε η ζωή του ήταν συνυφασμένη με το συγκεκριμένο μοναστήρι και την Εκκλησία, πάντα με αγωνιστική και ουμανιστική οπτική. Στα 19 του χρόνια εκάρη μοναχός, στα 22 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και το 1970 γράφτηκε στο πρώτο έτος της Θεολογικής Σχολής.

Στην Αθήνα έμενε στην οδό Καλλιδρομίου 8 και φιλοξενούσε με αγάπη αρκετούς συγγενείς και φίλους που έρχονταν για μερικές ημέρες για δουλειές από την Κρήτη. Ο Τιμόθεος ήταν πολύ δραστήριος και υπερβολικά κοινωνικός άνθρωπος. Το σπίτι του έγινε σύντομα κέντρο συνάντησης και σίτισης όλων των άπορων συμφοιτητών του, μα πιο πολύ το στέκι όλων των αντιφρονούντων με το στρατιωτικό καθεστώς σπουδαστών και φοιτητών. 

Ο ξαφνικός θάνατος του Τιμόθεου, λίγες μέρες πριν πάρει το πτυχίο του και δύο μήνες πριν ελευθερωθεί η Ελλάδα από τη Χούντα, δεν τον άφησε να ζήσει και να χαρεί και ο ίδιος τη δικαίωση των αγώνων του και να πανηγυρίσει με τους συμφοιτητές του την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν προϊόν έρευνας στο αφιέρωμα του πρωτοξάδελφου του Γιώργου Λαγουδάκη από την Αθήνα στη μνήμη του Τιμόθεου Λαγουδάκη για τα 50 χρόνια από το θάνατό του. 

Στον Τιμόθεο Λαγουδάκη είχε αναφερθεί και ο Περικλής Κοροβέσης, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών (2.12.2017) με τίτλο «Η Θεολογία της Απελευθέρωσης». Παραθέτουμε ένα σύντομο απόσπασμα:

«[…] υπήρχαν μητροπολίτες στην Αντίσταση, ένοπλοι κληρικοί στα βουνά. Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν πολλοί που όλοι μας τους έχουμε ξεχάσει.

Να αναφέρουμε μερικά ονόματα: ο παπα-Γιώργης Πυρουνάκης, ο Νίκος Ψαρουδάκης, εκδότης της εφημερίδας Χριστιανική, ο διάκονος Τιμόθεος Λαγουδάκης και ο νυν αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος. Από αυτά τα λίγα δεδομένα φαίνεται πως υπάρχουν δύο σαφή αντιτιθέμενα ρεύματα του χριστιανισμού. Το ένα είναι στην υπηρεσία των τυράννων και της κάθε εξουσίας για να υποδουλώνει τον κόσμο. Και το άλλο απελευθερώνει και μάχεται την αδικία και την τυραννία».

Περισσότερα στοιχεία για τη ζωή και το συγγραφικό και κοινωνικό έργο του Τιμόθεου Λαγουδάκη έστειλε στην ιστοσελίδα 50xroniapolytexneio.gr ο πρωτοξάδελφος του από την Αθήνα Γιώργος Λαγουδάκης που τον έζησε από κοντά την περίοδο 1969-1974 στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων παραθέτοντας και τις ακόλουθες πηγές:

Παναγιώτης Μιχ. Παρασκευάς Το Καβούσι Ρεθύμνης στην Ιστορία, Ρέθυμνο 2011 (σελ. 406, 408).

Άρθρο π. Βασίλειου Βολουδάκη στην Κιβωτό της Ορθοδοξίας (17.11.2016)

Άρθρο π. Βασίλειου Βολουδάκη στην εφημερίδα Παρασκευή + 13, 26.11.2010.

Μιχάλης Τρουλης, Αφιέρωμα με τίτλο “Αρχάγγελος χωρίς ρομφαία”, Μάιος 1986.

Επίσης εκτεταμένες αναφορές στη ζωή και την αγωνιστική δράση του Τιμόθεου Λαγουδάκη βρίσκονται στο βιβλίο του Δημήτρη Βεριώνη Θάνατοι στη χούντα (εκδ. Τόπος, 2024).