Scroll Top

50 χρόνια Πολυτεχνείο: Ημερολόγιο 10 ημερών

Σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό οργανώνονται ή έχουν οργανωθεί πολλές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο της εξέγερσης. Συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφιών, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές, μουσικές βραδιές με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, ιστορικοί περίπατοι και, κυρίως, προετοιμασίες για τη μεγάλη πορεία στις 17 Νοέμβρη από το Πολυτεχνείο προς την αμερικανική πρεσβεία, καθώς και πορείες που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές ελληνικές πόλεις. Επίσης έχουν δει το φως ενδιαφέροντα αφιερώματα σε εφημερίδες, περιοδικά, ιστοσελίδες και βίντεο σχετικά με την εξέγερση. Πολλοί φορείς και συλλογικότητες (φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία εργαζόμενων, πολιτικές οργανώσεις, κ.ά.) υπογραμμίζουν την ανάγκη η φετινή πορεία να εκφράσει, μεταξύ άλλων, και τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας και την επιτακτική ανάγκη για εκεχειρία και εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΟΗΕ για επίλυση του Παλαιστινιακού ώστε να τερματιστεί ο φόρος του αίματος και του ξεριζωμού. Στο «Ημερολόγιο» που ακολουθεί προσπαθήσαμε να περιλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για ό,τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Ήδη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά πάρα πολλές εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο, τις οποίες όμως δεν προλάβαμε να τις καλύψουμε καθώς η ιστοσελίδα μας δεν είχε ακόμα βγει στον διαδικτυακό «αέρα». Περιοριζόμαστε να επισημάνουμε ότι στις εκδηλώσεις αυτές ήταν ισχυρό το ενδιαφέρον, καθώς και μαζική, συγκινητική η παρουσία νέων ανθρώπων. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς έχουν γεννηθεί στη στροφή του 20ού προς τον 21ο αιώνα ενώ ακόμα και οι γονείς τους ήταν παιδιά τον Νοέμβρη του 1973.


ΔΕΥΤΕΡΑ, 13.11, ΑΘΗΝΑ

Παρουσίαση του βιβλίου του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη Το Πολυτεχνείο έξω από το Πολυτεχνείο. Οι αφανείς πρωταγωνιστές της εξέγερσης του 1973 (εκδ. Θεμέλιο).

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) και τις εκδόσεις Θεμέλιο, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας» του ΕΙΕ (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48), ώρα 18:30. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Κατερίνα Δέδε (Ιστορικός ΕΙΕ), ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης (ιστορικός / ΕΚΠΑ / ΑΣΚΙ) και ο Γιώργος Οικονόμου (δρ. Φιλοσοφίας, συγγραφέας).

«Αυτό που έκανε το Πολυτεχνείο να γίνει το “Πολυτεχνείο”, και όχι μια επανάληψη των προηγουμένων εγχειρημάτων, όχι άλλη μια “Νομική”, δεν είναι εκείνα που συνέβησαν μέσα στο υπό κατάληψη ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αλλά όσα διαδραματίστηκαν έξω από αυτό. Τις μέρες εκείνες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια ξεχύθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, συγκρότησαν διαδηλώσεις απ’ άκρου σ’ άκρο της πόλης, πανικόβαλαν τη φρουρά του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, έστησαν οδοφράγματα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας για να εμποδίσουν τη διέλευση των τεθωρακισμένων, πνίγηκαν στα δακρυγόνα και ξυλοφορτώθηκαν αγρίως από την Αστυνομία, στάθηκαν μπροστά στις κάνες, γιατί δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τα “παιδιά του Πολυτεχνείου” μόνα μέσα στη νύχτα, και δεν έκαναν πίσω παρά μόνο όταν μετρούσαν πλέον στις τάξεις τους εκατοντάδες τραυματίες και τους πρώτους νεκρούς. Πρόκειται γι’ αυτούς που τις επόμενες ημέρες, και ενώ η εστία του Πολυτεχνείου έχει πλέον συντριβεί, εγκατέλειψαν τα σχολεία τους και τις δουλειές τους και διαδήλωναν ανάμεσα στα πυρά των αστυνομικών, των ακροβολιστών και των τεθωρακισμένων, μετρώντας νέα –και περισσότερα– θύματα. Ο Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, 50 χρόνια μετά επιχειρεί να καταγράψει την ιστορία των αφανών αυτών ηρώων της εξέγερσης του 1973». (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)


ΔΕΥΤΕΡΑ, 13.11, ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κεντρική εκδήλωση της νεολαίας του Μ-Λ ΚΚΕ με βιβλιοπαρουσίαση και αφηγήσεις, συζήτηση.

Στην εκδήλωση αυτή, μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Αλεξίου Πολυτεχνείο: «Η μεγάλη ύβρις». 50 χρόνια μετά η ιστορία διδάσκει και εμπνέει, το οποίο εκδόθηκε πρόσφατα, θα μιλήσει ο Θανάσης Τσιριγώτης, πρωτοετής τότε της Φιλοσοφικής Σχολής, για το πώς έζησε τα γεγονότα του Νοέμβρη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θα μιλήσει επίσης ο Βασίλης Σακαβίτσης, ένας εκ των τριών εργατών που συμμετείχαν τότε στην κατάληψη. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Στέκι ΣΦΗΝΑ, στην αρχή της Στοάς Αραβαντινού, νο 6, ώρα 18:00. 


ΤΡΙΤΗ, 14.11, ΑΘΗΝΑ

Παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια ξεχασμένη κατάθεση (εκδ. Πατάκη).

Για το βιβλίο του δημοσιογράφου, συγγραφέα, πολιτικού αναλυτή και μέλους της συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου Σταύρου Λυγερού θα μιλήσουν ο Κώστας Λαλιώτης (πρώην υπουργός), ο Δημήτρης Μανιάτης (δημοσιογράφος), η Πέπη Ρηγοπούλου (ομότιμη καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ) και ο συγγραφέας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Public Café Συντάγματος (Καραγιώργη Σερβίας 1) στις 20:30.

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μία αυθόρμητη -χωρίς κομματική καθοδήγηση- κορύφωση στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Εγγράφηκε με δύναμη στη λαϊκή συνείδηση, επειδή εμπεριείχε την έννοια της “θυσίας”, η οποία λειτουργεί σαν σηματοδότης για έθνη και λαούς. Είναι από τα ιστορικά γεγονότα που έχει ζωτική ανάγκη κάθε λαός για να διατηρεί τον αυτοσεβασμό του.

Το φοιτητικό κίνημα είναι εκείνο που εξανάγκασε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο να δρομολογήσει το πείραμα Μαρκεζίνη για να νομιμοποιήσει πολιτικά το καθεστώς του. Εάν εκείνος ο ελιγμός είχε επιτύχει, η Ελλάδα θα είχε εγκλωβιστεί σε έναν κηδεμονευόμενο κίβδηλο κοινοβουλευτισμό.

Η εξέγερση του Νοέμβρη άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της δικτατορίας, έστω κι αν τον ρόλο καταλύτη έπαιξε η τραγωδία της Κύπρου. Με αυτή την έννοια, το Πολυτεχνείο είναι ο ιδρυτικός “μύθος” της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Κάθε μεγάλο ιστορικό γεγονός, άλλωστε, προσλαμβάνει διαστάσεις “μύθου”.

Χωρίς το Πολυτεχνείο, η Ελλάδα πιθανόν να είχε ακολουθήσει δρόμο παρόμοιο με αυτόν της Χιλής: Ο αιματοβαμμένος δικτάτορας Πινοσέτ ανέλαβε με πραξικόπημα το 1973 και παρέμεινε στην εξουσία (ως πρόεδρος και αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων) μέχρι το 1998! Δεν πήγε ποτέ φυλακή!

Οι πολιτικοί ταγοί της Μεταπολίτευσης οφείλουν τη σταδιοδρομία τους στο “ριζοσπαστικό ρεύμα” του φοιτητικού κινήματος, το οποίο επέβαλε την κατάληψη. Αν δεν είχε μεσολαβήσει το Πολυτεχνείο, τα κόμματα θα ήταν υποχρεωμένα να πολιτεύονται τουλάχιστον για οκτώ χρόνια στο ασφυκτικό πλαίσιο των υπερ-υπερεξουσιών του δικτάτορα-προέδρου Παπαδόπουλου».


ΤΕΤΑΡΤΗ 15.11, ΠΑΤΡΑ

Έκθεση φωτογραφικών και ιστορικών τεκμηρίων στο Πανεπιστήμιο Πατρών για τα «50 χρόνια Πολυτεχνείο» και κεντρική εκδήλωση.

Η έκθεση αυτή εγκαινιάζεται την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου. Παρουσιάζονται ιστορικά τεκμήρια, φωτογραφίες και έγγραφα από την περίοδο της δικτατορίας και της δράσης του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου της πόλης, που το 1973 είχε περίπου 1.300 φοιτητές, αριθμός που έκτοτε αυξήθηκε θεαματικά.

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Πατρών, την αρχειακή ενότητα «Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα Πατρών», το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, το Τμήμα Αχαΐας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε., τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, αρχεία ερευνητών και από βιβλιακό υλικό της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο. Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 και 18:00-20:20.

Στην κεντρική εκδήλωση του Πανεπιστημίου (στις 15.11.2023) θα πραγματοποιηθούν ομιλίες/χαιρετισμοί και θα παρουσιαστούν δύο βιβλία (Λες να ρίξουμε τη χούντα; της Μαρίας Κατσιγιάννη και το Δικτατορία και Αντίσταση στην Πάτρα (1967-1974) του Δημήτρη Κοσμόπουλου). Θα ακολουθήσουν καταθέσεις βιωματικών εμπειριών από μέλη της Επιτροπής Κατάληψης του Πανεπιστημίου Πατρών τον Νοέμβρη του 1973. Η εκδήλωση θα βιντεοσκοπείται και θα μεταδίδεται διαδικτυακά.

Λεζάντα: Από την κατάληψη του Πανεπιστημίου της Πάτρας τον Νοέμβριο του 1973.


ΤΕΤΑΡΤΗ, 15.11, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 

«50 χρόνια μετά» τιτλοφορείται η εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Θα μιλήσουν οι αγωνιστές/τριες του Πολυτεχνείου Αριάδνη Αλαβάνου, Νάντια Βαλαβάνη και Γιώργος Φιλιππάκης.


ΤΕΤΑΡΤΗ, 15.11, ΒΟΛΟΣ

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου διοργανώνει στον Βόλο ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15/11 στις 8 μμ. στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Ιδιαίτερα καλαίσθητη είναι η αφίσα της εκδήλωσης όπου δεν αναγράφονται μόνο τα γνωστά συνθήματα του Πολυτεχνείου (Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία, Απόψε πεθαίνει ο φασισμός, Έξω η χούντα, Έξω το ΝΑΤΟ κ.ά.) αλλά και τα ονόματα των 24 νεκρών και η ηλικία τους.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές:
1. Κώστας Βογιατζής, Συντονιστικό εξέγερσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ
2. Πολυμέρης Βόγλης,  Ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου, Kαθηγητής IAKA, ΠΘ
3. Αντώνης Λιάκος, Ιστορικός νεότερης ιστορίας, Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
4. Ανδρέας Στεργίου, Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ιστορία και Πολιτική,  Καθηγητής ΤΟΕ, ΠΘ.

Ο Σύλλογος παράλληλα προκήρυξε μεγάλο διαγωνισμό αφίσας στον οποίο πήραν μέρος 20 φοιτητές και 4 εργαζόμενοι.


ΤΕΤΑΡΤΗ, 15.11, ΑΘΗΝΑ

Η ποιητική συλλογή του Γιώργου Παυλάκη Ξεχασμένα Παραμύθια, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 26), στις 18:00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, ο ψυχίατρος και συγγραφέας Νίκος Σιδέρης και ο ποιητής Ντίνος Σιώτης. Συντονιστής ο δημοσιογράφος Θανάσης Σκαμνάκης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά και στη σελίδα Facebook του Ιανού.

Τα ποιήματα της συλλογής δεν αναφέρονται άμεσα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στην οποία ο Γιώργος Παυλάκης συμμετείχε ενεργά και πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο πρόχειρο ιαταρείο. Ωστόσο, θεωρούμε επιβεβλημένη τη συμπερίληψη της παρουσίαση αυτού του βιβλίου στην «Επικαιρότητα» όχι μόνο γιατί ο συναγωνιστής μας Γιώργος Παυλάκης, αν και βρισκόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, συμμετείχε εξαρχής και δημιουργικά στην ίδρυση και την εξέλιξη της Πρωτοβουλίας για τα 50χρονα, αλλά και γιατί ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει το αποτύπωμα, τον απόηχο του Πολυτεχνείου σε κάποια ποιήματα, όπως στο «Σπασμένο κορίτσι», το «1821» κ.ά.

Σπασμένο κορίτσι ’73-’74  

Το σπασμένο κορίτσι 

κάθεται σκυφτό,

τα μάτια στην κουβέρτα.

Η κουβέρτα αγκαλιάζει 

τη ντροπή

και το θυμό της.

Η ντροπή για τις παλιές

σπασμένες κούκλες 

με τα αδέξια μέλη.

Τις περίεργες πόζες.

Τα πόδια πίσω-μπρος.

Το φτερούγισμα, το πέταγμα 

η μεγάλη συναδέλφωση, χορός

και μετά η πτώση.

Τη νύχτα με τους προβολείς της κόλασης, 

τις μηχανές των εξουσιαστών.

Τη νύχτα με τα σκληρά σίδερα,

τη βοή στην πύλη, και μετά σκοτάδι.

Η ανάπηρη μπαλαρίνα δεν ξεχνάει

τις σπασμένες κούκλες.

Η ανάπηρη μπαλαρίνα χορεύει 

σκεπάζοντας τις πληγές της.


ΤΕΤΑΡΤΗ 15 & ΠΕΜΠΤΗ 16.11, ΧΑΛΑΝΔΡΙ 

Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «Αργώ» για να τιμήσει τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, ώρα 18.30, πραγματοποιείται εκδήλωση με θέμα «Τέχνη και δικτατορία: Το καθεστώς του ζόφου και μορφές Αντίστασης», στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο (Φιλικής Εταιρείας 11 και Τομπάζη). Ομιλητές: Κλεοπάτρα Δίγκα, ζωγράφος, Θέμης Κοτσυφάκης, ραδιοφωνικός – μουσικός παραγωγός, Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος – Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου/ερευνητής του Πανεπιστημίου, Αλέξης Πανσέληνος, συγγραφέας, Τέλης Σαμαντάς, δημοσιογράφος, Κατερίνα Σχινά, κριτικός Λογοτεχνίας, μεταφράστρια. Χαιρετισμός από τον Θεόδωρο Καλογήρου, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ). Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Σταύρος Μποφυλάτος, Φιλόλογος-Ιστορικός. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση με εξώφυλλα ελληνικών δίσκων (1967-1981) σε επιμέλεια Θέμη Κοτσυφάκη.

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, ώρα 20.00, στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Αντιγόνης και Δαναϊδων) θα προβληθεί η ταινία του Ζυλ Ντασέν «Η δοκιμή», ένα φιλμ που τιμά την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου


ΤΕΤΑΡΤΗ, 15.11, ΩΡΩΠΟΣ

«Κι εσύ, λαέ βασανισμένε, μην ξεχνάς τον Ωρωπό». Όμως και ο Ωρωπός δεν ξεχνά τους φυλακισμένους, τους βασανισμένους, τους δολοφονημένους της δικτατορίας και του Πολυτεχνείου.

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Ωρωπού πραγματοποιεί επετειακή εκδήλωση την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου με θέμα «50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με ομιλητές μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού (Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού), έναν χώρο με μεγάλη ιστορική βαρύτητα.


ΤΕΤΑΡΤΗ, 15.11, ΒΟΥΛΑ

Με αφορμή τα 50 χρόνια από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης οργανώνει έκθεση φωτογραφιών και επετειακή εκδήλωση.

Η έκθεση περιλαμβάνει πολλές φωτογραφίες του διεθνούς φήμης φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, που αποτύπωσε την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο. Η έκθεση θα φιλοξενείται στην αίθουσα Ιωνία (Λεωφ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα) από την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου καθημερινά μέχρι την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου κατά τις ώρες (καθημερινές: 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Σαββατοκύριακο: 10:00-18:00). Στην επετειακή εκδήλωση, στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 18:30, θα χαιρετήσει ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και θα μιλήσουν ο βουλευτής και δημοσιογράφος Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, ο δημοσιογράφος Γιάννης Δημαράς, ο δημοσιογράφος Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, πρ. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.


ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η προβολή του ντοκιμαντέρ Εμείς, όχι εγώ, σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου, ενός ντοκιμαντέρ για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, μια παραγωγή του Δήμου Χαλανδρίου και της ΕΡΤ. Η κινηματογραφική πρεμιέρα θα δοθεί στο Σινέ Αθηνά (Σολωμού 18), ώρα 20:00, ενώ η πρώτη τηλεοπτική προβολή θα γίνει από την ΕΡΤ την Παρασκευή 17.11. Περισσότερες πληροφορίες σε επόμενη ανάρτηση, στην ενότητα «Επικαιρότητα».


ΠΕΜΠΤΗ, 16.11, ΛΟΝΔΙΝΟ

Εκδήλωση στο London School of Economics (LSΕ): «Ανατρέχοντας 50 χρόνια πίσω στην εξέγερση του Πολυτεχνείου: οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με τη χούντα»,  Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, LSE Lecture Theater, Centre Building, 6.30μμ έως 8.00μμ (τοπική ώρα)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) τιμά την ιστορική αυτή επέτειο με μια συζήτηση στην οποία συμμετέχουν κάποιοι από αυτούς που ήταν στην εξέγερση και άλλοι που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της σημασίας της. 

Τη συζήτηση συντονίζει ο Kevin Featherstone, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου και Καθηγητής Ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του LSE. Συμμετέχουν οι Νίκος Χριστοδουλάκης, τ. υπουργός και ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής βιοϊατρικός επιστήμονας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ Ζηνοβία (Τζένη) Λιαλιούτη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η Καλλιόπη (Πέπη) Ρηγοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

https://www.lse.ac.uk/Hellenic-Observatory/Events/events-pages/2023-24/1973/1973


ΠΕΜΠΤΗ, 16.11, ΤΡΙΠΟΛΗ

Διήμερη δράση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο οργανώνουν στην Τρίπολη, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Την Πέμπτη διοργανώνεται έκθεση φωτογραφίας στην πλατεία Πετρινού, ενώ για την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί, στις 6.30 το απόγευμα, επίσης στην πλατεία Πετρινού, συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των φορέων και των σωματείων, στόχος είναι «η ανάδειξη των ιστορικών συμπερασμάτων της εξέγερσης, αλλά και το σύγχρονο μήνυμα του αγώνα, έτσι όπως αυτός εκφράστηκε απ’ το Πολυτεχνείο». Επισημαίνεται επίσης ότι «οι προσπάθειες να περάσουν στη λήθη τα ιστορικά συμπεράσματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα σύγχρονα μηνύματα που μας δίνει, θα πέσουν στο κενό! Γιατί ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου μας διδάσκει».


ΠΕΜΠΤΗ 16.11, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες διοργανώνουν η

Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ μαζί με τον πολυχώρο δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα «Μικρόβιο – Γιώργος Βουβαλέας».

Την Πέμπτη 16 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. θα προβληθεί το νέο Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο στο εργατικό κέντρο της Καλαμάτας με τίτλο «Ο Νοέμβρης ήταν μία κόκκινη ρωγμή. Η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική!».

Την Παρασκευή 17 Νοέμβρη έως και την Κυριακή 19 Νοέμβρη θα λειτουργεί έκθεση της ΚΝΕ στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας με θέμα: «50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου». Ώρες λειτουργίας 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 9 μ.μ.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σε όλα τα σχολεία της χώρας διοργανώνονται εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου. Η πρόσκληση του Γυμνασίου Ψυχικού φέρει την όμορφη εικονογράφηση που είναι έργο των ίδιων των μαθητών – και αυτός είναι ο λόγος που την παραθέτουμε. 

Ελπίζουμε σε επόμενες αναρτήσεις μας να αναφερθούμε στις σχολικές γιορτές του Πολυτεχνείου, που δεν είναι όλες εθιμοτυπικές, διεκπεραιωτικές. Εδώ και δεκαετίες χιλιάδες αφανείς εκπαιδευτικοί έχουν δώσει τον νου και την ψυχή τους για να μην ξεχαστεί το Πολυτεχνείο, για να γνωρίσουν οι μικροί και μεγάλοι μαθητές τι ήταν η δικτατορία και τι συνέβη στις 17 Νοέμβρη του ’73.


ΣΑΒΒΑΤΟ, 18 11, ΛΕΜΕΣΟΣ

Και η Κύπρος τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Εκδήλωση για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου στη Λεμεσό, με τη συνεργασία τριών Δήμων της Κύπρου (Στροβόλου, Λεμεσού και Πάφου). Ο Πολιτιστικός Όμιλος «Διάσταση» και το Μουσικό Σύνολο «Ες αεί» τιμούν την επέτειο με την παρουσίαση/ανάγνωση του βιβλίου Το Χρονικό των Τριών Ημερών της Κωστούλας Μητροπούλου, που θα πλαισιώνεται με τραγούδια και μουσικές του Σταύρου Ξαρχάκου, του Μίκη Θεοδωράκη, του Γιάννη Μαρκόπουλου.


ΚΥΡΙΑΚΗ 19.11, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συναυλία της οργάνωσης Μακεδονίας του ΚΚΕ στο Παλαί ντε Σπορ με θέμα «50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου -Αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι».

Η πολιτική-πολιτιστική αυτή εκδήλωση του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19/11 στο Παλαί ντε Σπορ. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη διεύθυνση ορχήστρας έχει ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Δημήτρης  Μπάσης και Κώστας Τριανταφυλλίδης. Παίζουν οι μουσικοί Βαγγέλης Ζαρμπούτης (μπουζούκι), Νίκος Γερακέλλης (μπουζούκι), Τάσος Αθανασιάς (ακορντεόν), Μαρίνα Τσοκάνη (πιάνο-πλήκτρα), Χρήστος Παπαδόπουλος (πνευστά), Αντωνία Τσολάκη (μπάσο) και Γιάννης Καρακασίδης (ντραμς).


ΚΥΡΙΑΚΗ 19.11, ΑΘΗΝΑ

Λογοτεχνικό περίπατο διοργανώνει το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» την Κυριακή 19 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ. με βάση το βιβλίο Τα γενέθλια της Ζωρζ Σαρή, που είναι αφιερωμένο στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού και της νέας γενιάς της χώρας μας και τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Σημείο συνάντησης: Μουσείο Αντιδικτατορικής Πάλης στο κτίριο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ–ΕΣΑ (Πάρκο Ελευθερίας – σταθμός μετρό «Μέγαρο Μουσικής»).


ΤΕΤΑΡΤΗ 22.11, ΑΘΗΝΑ

Μια πολύμορφη καλλιτεχνική παράσταση: #50πολυτεχνείο | Μικρές Ξεχασμένες Ιστορίες ή Πού ξέρεις μπορεί και να μας χρειαστεί

Στο πλαίσιο της ευρύτερης καμπάνιας του ΝΑΡ και της νεολαίας για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση με τίτλο «Η φλόγα των εξεγέρσεων του χθες, να φωτίσει τις επαναστάσεις του σήμερα. Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ειρήνη, Ελευθερία!», παρουσιάζεται μια «πρωτότυπη παράσταση-θέατρο ντοκουμέντο» στις 22/11 στο Studio New Star Art Cinema (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). Ώρα έναρξης 19:30 (προσέλευση από τις 19:00).

Όπως έχει ανακοινωθεί, «πρόκειται για «μια αφήγηση της ιστορίας από το ’67 μέχρι και σήμερα, μέσα από την προσωπική ματιά των δικών μας συντρόφων και συντροφισσών, τις δικές μας εμπειρίες και αναγνώσεις της ιστορίας. Βασισμένη σε συνεντεύξεις που συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν ως προσωπικές αφηγήσεις του συλλογικού οράματος του Πολυτεχνείου. Μία πολύμορφη καλλιτεχνική παράσταση με θέατρο, μουσική, χορό και βίντεο που προσεγγίζει τα γεγονότα, με στόχο να απελευθερωθούν και να γεννηθούν σκέψεις και συναισθήματα, μνήμες, συγκινήσεις και συλλογικές αναπαραστάσεις».